Следвайте Гласове в ТелеграмНай-легендарната британска група “Бийтълс се завърна на музикалната

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНай-легендарната британска група “Бийтълс се завърна на музикалната
Коментари Харесай

Изкуствен интелект завърши последната песен на Бийтълс

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Най-легендарната английска група “Бийтълс ” се завърна на музикалната сцена с нова ария. Това е допустимо с помощта на развиването на изкуствения разсъдък (AI), който е оказал помощ на Пол Макартни и Ринго Стар да създадат творбата.

Това е първата “нова ” ария на “Бийтълс ” от 1995 година насам, като е напълно публична. Тя се споделя Now and Then ( “Сега и тогава ”) и към този момент е качена в профилите на групата в стрийминг платформите.

Песента е написана и изпята през 1978 година от Джон Ленън. През 1994 година Йоко Оно дава на Пол Макартни касетка с демо записи на починалия към този момент Ленън, от които Макартни дружно с Ринго Стар и Джордж Харисън осъществят през 90-те две от песните - Free As a Bird и Real Love. Тогава те не съумяват да издадат песента Now and Then поради софтуерни ограничавания. Оказва се, че вокалите на Ленън не могат да бъдат разграничени от музиката и съединени с нови елементи, осъществени от Макартни, Стар и Харисън.

В ерата на изкуствения разсъдък обаче това към този момент стана допустимо. С помощта на новите технологии режисьорът Питър Джаксън съумя да довърши песента и тя към този момент е реалност. Макартни и Стар са записали нова музика, а гласът на Джон Ленън е пресъздаден посредством помощта на изкуствен интелект. За задачата двамата са употребявали остарял запис на гласа на Ленън, който е даден на интелигентен логаритъм да го опознае и “отдели ” от другите принадлежности.

Когато 90-те Стар, Макартни и Джордж Харисън също пуснаха “нови ” песни за юбилейните албуми на групата, те употребяват демо записи на Ленън, които прибавят към нова музика. Работата по Now and Then обаче е лишила доста време. Използваният запис на Ленън е доста остарял и истинската лента е била доста сложна за работа. Тогава не е имало и технологии за обособяване на всеки инструмент и глас в личен канал, по тази причина извличането на гласа на Ленън в този момент се е оказало предизвикателство. “Отне ни близо четвърт век да чакаме за верния миг да се опитаме още веднъж да създадем Now and Then ”, споделя Макартни.

Режисьорът Питър Джаксън и екипът му са създали технология, която учи всяка ария и може да отдели на обособени трасета всеки инструмент и глас. “Сега към този момент можахме да миксираме Now and Then и да създадем качествена ария ”, добавя Макартни. Той е записал басите, а Стар - барабаните. Продуцентът Жил Мартин е направил аранжимента. “Бяха нужни единствено няколко секунди обработка на остарелия запис от технологията и чухме гласа на Джон в кристално качество ”, споделя Макартни.

Разказ за записа от първо лице

Пол Маккартни: Беше вълшебно да чуем Джон. Сякаш в действителност беше с нас, споделя музикантът

Пол Маккартни описа за страстите по време на записа.

Пол Маккартни сподели, че е било “вълшебно ” да се усеща като че ли е дружно с останалите от “Бийтълс ” за новата ария Now And Then. “Преди да загине, Джон работеше върху няколко песни и Йоко се обади на Джордж Харисън и му сподели: “Имам касета с песни на Джон, които са незавършени. Искате ли да ги завършите? ”, описа Пол Маккартни пред радио Би Би Си 1. “Обсъдихме го и си казахме: “Да, това ще е ужасно ”, тъй като по този метод като че ли щяхме още веднъж да работим с Джон... завършихме две песни, само че не и третата - Now And Then. Така че това продължи дълго и аз си мислех: “Остана нещо, би трябвало да я приключим ”.

Накрая приказвах с Ринго и го попитах желае ли да запишем още веднъж барабаните. След това си помислих, че мога да трансформира малко и баскитарата... Имахме към този момент записана китарата на Джордж и гласа на Джон. Беше вълшебно да го създадем ”.

“В студиото чувахме гласа на Джон в слушалките, тъй че като че ли беше в кабинка в прилежащата зала и просто още веднъж работехме с него и ни беше хубаво. Беше в действителност прелестно, нали разбирате, тъй като явно от дълго време не ни се беше случвало и внезапно, ето ни - отново работим с Джони ”.

Дописаха и друго именито произведение

Композира и Десетата симфония на Бетовен. Използвани са непокътнати негови бележки

Не съумява да я приключи поради влошено здраве.

През 2021 година изкуствен интелект съумя да “композира ” и незавършената Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен след две години усърдна работа на екип от музикални експерти и компютърни инженери. Когато Лудвиг ван Бетовен умира през 1827 година, са минали три години от завършването на Деветата симфония - творба, обявявана от мнозина като неговото най-велико достижение. По това време композиторът е почнал работа по своята Десета симфония, само че заради утежняване на здравето по този начин и не съумява да напредне и да я приключи. В последна сметка всичко, което оставя, са неподредени музикални “щрихи ”.

Оттогава феновете на Бетовен и музиковедите по света се чудят по какъв начин ли би звучала Десетата симфония. Бележките на композитора блазнят мнозина да се опитат да разгадаят каква би била музиката. Но в последна сметка никой не бе съумял да я пресъздаде, преди появяването на изкуствения разсъдък.

Инфо: " Труд "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР